Sat nam lieve yogi’s en yoga sympatisanten,

 

Even een berichtje tussen alle nieuwsbrieven voor de kerstperiode door. Iedereen voelt de drang om te verbinden, te ondersteunen en te delen en ik blijkbaar ook.

 

Bij mij is het heel spontaan gekomen. Gisteren na de les vertelde Tai, een man van Aziatische afkomst die bij mij kundalini yoga volgt, dat in men Azië zich voorbereidt op een nieuw seizoen door gedurende 9 dagen elke dag aan yoga te doen. Ik vond dat een inspinnend idee en dacht: als ik nu eens een kort yogaprogramma opstel voor de winter dat iedereen thuis kan doen. Als je dit gedurende 9 dagen doet, kom je zonder zorgen de winter door. 

 

De Chinezen bekijken alles vanuit de 5 elementen. Vijf elementen en dus 5 seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. De winter is verbonden met het element water en de bijhorende organen zijn nieren en blaas. 

 

Emotioneel is de nierenergie gelinkt aan angst, bezorgdheid, onrust, frustratie en perfectionisme. Je kan de nierenergie versterken door het rustig aan te doen, je grenzen te respecteren en je naar binnen te keren. Nieren zijn gerelateerd aan het beenmerg en onze botten. De nierenergie kan verstoord of uitgeput raken door teveel prikkels, stress, drugs en andere stimuli. Als onze nierenergie sterk is, zijn we stressbestendig en verouderen we minder snel. Daarom gaan we in deze 9 dagen onze nierenergie versterken. 

 

Het kundalini yoga en meditatie programma dat ik jullie voorstel bestaat uit 7 stappen. Je begint met intunen. Dan komt de pranayama (ademhalingsoefening) en warming-up. Vervolgens doen we een kriya en meditatie. Dan gaan we nog even ontspannen en afsluiten doen we met een lange “saaaaaaaaaat nam”. 

 

De volledige practise neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Inkorten kan en mag! Volg je gevoel. Je kan bijvoorbeeld enkel de ademhalingsoefening en meditatie doen. Of enkel de kriya. Ook alleen de pranayama en warming up kan. Probeer wel telkens in te tunen en af te sluiten met sat nam. 

 

Ok, we gaan van start! Het is niet moeilijk hoor. 

 

1. intunen: je herhaalt 3x “ong namo guru dev namo”

2. pranayama: je zit in easy pose, de handen zijn in gyan mudra of liggen in je schoot en je ademt gedurende 2 minuten langzaam en diep (bv.: 5 tellen in - 7 tellen uit). 

3. opwarming: sufi ginding of draaiing in zit. Je zit in easy pose en sluit je ogen. Je start met het losmaken van je bekken door te draaien vanuit je buik rond je zitbeenknobbels. Het helpt ook om dit te visualiseren. Eigenlijk lijkt het op zittend hoelahoepen of buikdansen. Doe dit (op muziek, bv. "nectar of the name" https://www.youtube.com/watch?v=XYEcfFYILpg) 26 x in wijzerzin en 26x tegen wijzerzin.  

4. kriya: sat kriya

 • je zit op je hielen in rock pose
 • je brengt je armen omhoog en strekt je armen, ze zijn dicht tegen je oren
 • strengel je vingers in elkaar, behalve de wijsvingers, deze liggen op elkaar
 • je zegt 'sat' en trekt daarbij de navel in
 • je zegt 'naam' en ontspant je buik
 • doe dit gedurende 3 - 5 minuten
 • om te eindigen: je blijft in deze houding zitten en ademt in - adem houden + aanspannen bekkenbodemspieren (mula bandha) - ontspan.

meer info.: https://www.3ho.org/articles/everything-kriya-sat-kriya

5. meditatie: kirtan kriya

* je zit in easy pose en je ogen zijn gesloten
* de handen liggen op de knieën en zijn in gyan mudra (duim en wijsvinger op elkaar)
* op sa plaats je de duim op de wijsvinger
* op ta plaats je de duim op de middelvinger
* op na plaats je de duim op de ringvinger
* op ma plaats je de duim op de pink
* herhaal deze cyclus gedurende 11 minuten, je start fluisterend, dan luidop meezingend, dan in stilte (mentaal), terug fluisterend en terug luidop
* start de muziek (https://www.youtube.com/watch?v=Zg9NOOM2neA)
* doe deze meditatie gedurende 11 minuten
* eindigen: sterk je armen boven je hoofd en schud met de handen

meer info.: https://www.3ho.org/kirtan-kriya 

6. ontspanning + sankalpa: je ligt in shavasana (op je rug). Zorg dat je gemakkelijk ligt en het lekker warm hebt. Zeg 3x tegen jezelf de sankalpa: "ik ben veilig, ik heb vertrouwen in mezelf, in het universum, in het leven". Luister naar mooie muziek of de gong gedurende een 7-tal minuten. (bv. In dreams https://www.youtube.com/watch?v=Om3e4qOxdLs)

7. afsluiten: saaaaaaaaaaaaaat nam

 

Wil je graag meer weten over hoe je zelf dagelijks kan oefenen en begrijpen hoe en waarom je een kriya of meditatie doet? 

Kom kennis maken met de cursus ''Dicht bij jezelf' tijdens de kennismakingsworkshop op 22 februari. Meer info. & inschrijven.

Ook een programma op maat bestaat tot de mogelijkheden: meer info. over kundalini yoga coaching

Ik herinner jullie er ook graag aan dat de wekelijkse lessen kundalini yoga in Stekene terug starten op 8 januari 2020.


Ten slotte nog enkele voedingstips en een receptje.

Voedingstips: runder- of kippenboullion, visgraten soep, donkere bonen, zoals aduki's of zwarte bonen (niervormig), aubergines (zwart-blauw), komkommer, voeding die van nature zout is zoals (zwarte) olijven, zeewier,…

 

Recept runderbouillon:

Ingrediënten:

 • 4 ajuinen, op grote stukken gesneden 
 • 4 tenen knoflook, gekneusd
 • een grote wortel, op grote stukken gesneden
 • eventueel: bleekselder
 • 500 gram soepvlees (bio, rund)
 • 8 peperbolletjes, gekneusd
 • zeezout (niet gedemineraliseerd)
 • boter, olijfolie
 • water (bij voorkeur bronwater)

Bereiding: 

Doe de boter en olijfolie in de (snelkook)pan en stoof de ajuin. Voeg de look en wortel toe. Als de groenten lichtjes aangestoofd zijn het vlees toevoegen en eventjes mee stoven. Vervolgens water, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan doen en aan de kook brengen. Als het kookt op een heel zacht vuurtje plaatsen en 3 uur laten sudderen.

Drink de bouillon puur of gebruik deze om soep, risotto,… te maken. Smakelijk en de groeten aan je nieren! 

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © Sofie Jambers - Maan Yoga, All rights reserved.
Our mailing address is: sofie_jambers@telenet.be