Nadi's - sushumna

17-10-2020

Nadi's of energiekanalen


De hoofdchakra's zijn met elkaar verbonden via een energiekanaal (niet-fysiek) dat door het midden van het lichaam loopt, ongeveer gelijk met de ruggengraat in een rechte verticale lijn. Dit kanaal noemt men sushumna. De sushumna is de hoofdnadi. De sushumna voedt de chakra's met universele energie en transporteert energie van de wortel- naar de kruinchakra.

Je kan je de sushumna voorstellen als een soort TL-lamp. Als er spreekwoordelijke zwarte verf of vliegenstrontjes op deze buis zitten, dan kan de energie onvoldoende schijnen en stromen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke nadi's: de ida, aan de linkerkant van het lichaam en de pingala, aan de rechterkant.

Nadi's zijn vergelijkbaar met de meridianen of energiekanalen die in de Chinese geneeswijzen gehanteerd worden. Volgens sommigen hebben nadi's en meridianen dezelfde afkomst. De sushumna en de conceptiebaan of ren mai (deze laatste is een meridiaan) liggen ongeveer op dezelfde positie en hebben een gelijkaardige functie.

De sushumna-nadi is de hoofdverdeler van energie of prana aan de chakra's. Hij stroomt parallel met de wervelkolom en begint in de wortelchakra en eindigt bij de kruinchakra. Als er blokkades in de chakra's aanwezig zijn, of als de sushumna onvoldoende kan schijnen, kan onze levenskracht onvoldoende stromen. Daarom is het van belang de sushumna en chakra's vrij te maken. Een zachte en veilige manier om dit te doen, is via de voeten.

Afbeeldingen: Het subtiele lichaam, Dale Cindy Atlas van de accupunctuur, C.H. Hempen